top of page

PRESSMEDDELANDE

4 DECEMBER 2017

Bengt Lindström-utställning gjorde blixtvisit i Mora på väg till världens konstmetropoler 
 

I dagarna tre fick totalt 1137 besökare chans att se Bengt Lindströms magnifika konstverk i Mora. Totalt visades 47 utvalda konstverk från den kommande internationella minnesutställningen ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare”. Gamla Handelsbankens lokal i Mora centrum var fylld av färgsprakande konstverk och många mytomspunna väsen. 

Curt Aspelin, arrangör:

”För mig som gammal Morabo känns det fantastiskt roligt att så många besökare kom till helgens Bengt Lindström-utställning, trots att vi bara hade öppet i 11 timmar under tre dagar. Vi fick ett otroligt gensvar från publiken. Den här förhandsvisningen blev en lika stor succé som den första vi hade i Storsjö kapell. I helgen har vi verkligen fått fira Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare och hans storslagna konstverk.” 

 

Ingrid Ronkainen, projektledare:

”Steg för steg åker vi från Storsjö kapell ut i världen. Nu har delar av utställningen även gjort succé i Mora och den kommer troligtvis att göra ytterligare en eller två korta mellanlandningar i Sverige innan den kompletta minnesutställningen åker vidare ut till världens konstmetropoler. Förmodligen genomför vi redan nästa förhandsvisning i slutet av januari 2018 på någon central plats vid Norrlandskusten. Sedan blir det eventuellt ytterligare en till förhandsvisning i Stockholm innan det är dags för hela utställningen att resa vidare ut i världen med totalt ett hundratal av Bengt Lindströms mest tongivande konstverk från hans bästa period.” 

Bengt Lindström 1925 – 2008

 

I den lilla fjällbyn Storsjö kapell i nordvästra Härjedalen föddes den 3 september 1925 en av Sveriges största och

mest älskade moderna konstnärer – Bengt Lindström. Den tidiga uppväxten, i den avlägsna vildmarksbyn, bland samer och det tystlåtna fjällfolket, i en omgivning med fjäll, sjöar, skogar och mytomspunna väsen har starkt präglat hans konstnärskap. Bengt brukade säga: ”Färgerna i mina målningar är de som finns i Norrland när snön är borta. Blått är bergen, rött är landskapet om hösten, grönt och gult är våren och sommaren.”

 

Han reste som 19-åring ut i världen, studerade hos olika mästare, kom slutligen till Paris 1947, där han levde och verkade under större delen av sitt liv. Som alla stora konstnärer var Bengt Lindström produktiv under sin långa karriär. Ingen kan med exakthet säga hur många konstverk han skapade under sin livstid. Han arbetade i olja, gjorde litografier, etsningar, konstverk i glas, skapade skulpturer och stora monumentalverk.

 

Bengt Lindström blev känd över hela världen för sitt yviga och abstrakta måleri med grovt markerade penseldrag, för sin flödande energi och för sina kraftfulla och färgstarka målningar med vilda mytologiska väsen ständigt närvarande. Hans subtila känsla för balans fascinerade inte bara den svenska publiken utan också en bred internationell publik. Bengt Lindström är en av få svenska konstnärer som fått uppleva internationell berömmelse redan under sin livstid. Idag finns han representerad i en mängd offentliga samlingar på olika museer världen över. 2018 är det 10 år sedan Bengt Lindström avled efter en längre tids sjukdom.

Dokument och bilder att ladda ner:

1. Pressmeddelande 2017-12-04

2. Foto: Bengt Lindström, 1967. Fotograf © Hans Erixon

3. Foto: Team förhandsvisning Mora, 2017, fotograf © Pekka Ronkainen, från vänster: Marie Jonsson, Ingrid Ronkainen, Virve Arama, Curt Aspelin. I teamet ingår även Pekka Ronkainen som inte finns med i bild.

4. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Pekka Ronkainen

5. Foto: Skapelsen, oljemålning 2 x 2,4 meter. Fotograf © Pekka Ronkainen

6. Foto: Fransk handvävd gobeläng 3 x 3 meter. Fotograf © Pekka Ronkainen

7. Foto: Förhandsvisningen i Mora. Fotograf © Pekka Ronkainen

8. Foto: Förhandsvisningen i Mora. Fotograf © Pekka Ronkainen

9. Foto: Förhandsvisningen i Mora. Fotograf © Pekka Ronkainen

Kontaktpersoner och pressansvariga:

 

Ingrid Ronkainen

070-756 85 65

ingrid@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Curt Aspelin

070-463 77 73

curt@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Arrangör: 

Bengt Lindström Sällskapet Storsjö kapell

 

 

Litteratur:

Om du kontaktar oss skickar vi gärna Curt Aspelins böcker om Bengt Lindström.

 

1. ”Bengt Lindströms 175 bästa”

2. ”Den stora konstsvindeln, arvet efter Bengt Lindström”

3. ”En resa med människan och konstnären Bengt Lindström”

pressmaterial
bottom of page