top of page

PRESSMEDDELANDE

9 MARS 2018

Midlanda Konsthall öppnas återigen den 23 - 25 mars 2018

och visar Bengt Lindströms magnifika konstverk

Plats:

Midlanda Konsthall, Midlanda Flygplats, Timrå

Pressvisning:

Onsdag 21 mars 2018 kl. 14  (annan tid kan bokas in)

Vernissage:

Fredag 23 mars 2018 kl. 14 – 18

 

Visning:

Lördag och söndag den 24 - 25 mars 2018 kl. 12 – 16

Bengt Lindström på Midlanda Konsthall i Timrå - ny spännande förhandsvisning

Den 23 - 25 mars 2018, tio år efter konstnären Bengt Lindströms död, öppnas nu Midlanda Konsthall för en magnifik Bengt Lindström-utställning. Arrangörerna av den internationella minnesutställningen ”Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare” med premiär 2018 har nu valt Timrå för sin tredje förhandsvisning i Sverige. Varje förhandsvisning har sitt eget tema och är i sig helt unika konstutställningar, ingen den andra lik.

 

Ingrid Ronkainen, projektledare Bengt Lindström Art Tour:

”Timrå-utställningens tema blir konst i världsklass och visar verk skapade av Bengt Lindström under olika perioder i hans liv, från de tidiga skisserna på 1930-talet till de sista verken som gjordes innan han blev sjuk 2003. Det kommer att bli en riktigt intressant utställning, speciellt med tanke på att många konstverk aldrig har varit utställda tidigare.”

 

Curt Aspelin, arrangör av ”Bengt Lindström Art Tour:

"Det är en stor ära för Bengt Lindström Sällskapet att vi nu, tio år efter konstnärens död, får visa delar av den stora samlingen på Midlanda Konsthall i Timrå – en av Sveriges konstmetropoler. Det ska bli så roligt att återigen få fylla Midlanda Konsthall med Bengt Lindströms stora kraftfulla oljemålningar, gobelänger, akryler, skulpturer, många intressanta konstböcker, litografier, etsningar, konstobjekt, konstkort, m.m. I Timrå kommer vi dessutom premiärvisa Bengt Lindströms unika takmobil ”Asagudarna dansar” som aldrig visats tidigare. Välkommen till Midlanda Konsthall och en spännande konsthelg med mycket färg och mytologiska väsen."

Bengt Lindström 1925 – 2008

 

I den lilla fjällbyn Storsjö kapell i nordvästra Härjedalen föddes den 3 september 1925 en av Sveriges största och

mest älskade moderna konstnärer – Bengt Lindström. Den tidiga uppväxten, i den avlägsna vildmarksbyn, bland samer och det tystlåtna fjällfolket, i en omgivning med fjäll, sjöar, skogar och mytomspunna väsen har starkt präglat hans konstnärskap. Bengt brukade säga: ”Färgerna i mina målningar är de som finns i Norrland när snön är borta. Blått är bergen, rött är landskapet om hösten, grönt och gult är våren och sommaren.”

 

Han reste som 19-åring ut i världen, studerade hos olika mästare, kom slutligen till Paris 1947, där han levde och verkade under större delen av sitt liv. Som alla stora konstnärer var Bengt Lindström produktiv under sin långa karriär. Ingen kan med exakthet säga hur många konstverk han skapade under sin livstid. Han arbetade i olja, gjorde litografier, etsningar, konstverk i glas, skapade skulpturer och stora monumentalverk.

 

Bengt Lindström blev känd över hela världen för sitt yviga och abstrakta måleri med grovt markerade penseldrag, för sin flödande energi, sina kraftfulla och färgstarka målningar med vilda mytologiska väsen ständigt närvarande. Hans subtila känsla för balans fascinerade inte bara den svenska publiken utan också en bred internationell publik. Bengt Lindström är en av få svenska konstnärer som fått uppleva internationell berömmelse redan under sin livstid. Idag finns han representerad i en mängd offentliga samlingar på olika museer världen över. 2018 är det 10 år sedan Bengt Lindström avled efter en längre tids sjukdom.

Dokument och bilder att ladda ner:

1. Pressmeddelande 2018-03-09

2. Foto: Bengt Lindström, 1967. Fotograf © Hans Erixon

3. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Pekka Ronkainen

3. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Ali Ahran

4. Foto: Den Syndiga Kungen, 1988, oljemålning 160 x 150 cm. Fotograf © Pekka Ronkainen

5. Foto: Den Galna, oljemålning, 1988, 162 x 145 cm. Fotograf © Pekka Ronkainen

5. Foto: Fransk handvävd gobeläng, 1974, 3 x 3 meter, vävd i 1 ex. Fotograf © Pekka Ronkainen

Ovanstående bilder har tillstånd att nedladdas av media för publicering i samband med artikel, i tryckt eller digital form, som handlar om Bengt Lindström Art Tour, "Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare", Curt Aspelin och/eller Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell enligt avtal med Curt Aspelin som exklusivt innehar all reproduktionsrätt för samtliga konstverk av Bengt Lindström.

 

Pressansvariga:

 

Ingrid Ronkainen

070-756 85 65

ingrid@bengt-lindstrom-sallskapet.se

Curt Aspelin

070-463 77 73

curt@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Arrangör: 

Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell

 

 

Litteratur:

Om du kontaktar oss skickar vi gärna Curt Aspelins böcker om Bengt Lindström.

 

1. ”Bengt Lindströms 175 bästa”

2. ”Den stora konstsvindeln, arvet efter Bengt Lindström”

3. ”En resa med människan och konstnären Bengt Lindström”

pressmaterial-sv-003
bottom of page