top of page

PRESSMEDDELANDE

17 augusti 2018

Inbjudan pressvisning

 

Bengt Lindströms "Flickorna på Champs-Elysées" visas i Storsjö kapell

 

Plats:

Storsjö Bygdegård, Storsjö kapell, Ljungdalsfjällen

 

Pressvisning:

Torsdag 23 augusti 2018 kl. 13 (även annan tid kan bokas in)

 

Utställning:

Lördag och söndag den 25 - 26 augusti 2018 kl. 12 – 16

Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare

Det börjar bli dags för vår stora internationella konstresa med Bengt Lindströms konstverk att ta farväl av Sverige. Vi, Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell, anordnar nu vår sista förhandsvisning innan samlingen skeppas över till USA.

 

Bengt Lindströms konst visas åter i fjällbyn Storsjö kapell 

Den fjärde och sista förhandsvisningen i Sverige anordnar vi i Storsjö kapell i anslutning till årsdagen av Bengt Lindströms födelse i Storsjö (1925-09-03).

 

Flickorna på Champs-Elysées

Varje förhandsvisning är i sig helt unika konstutställningar ingen den andra lik. Temat för årets Storsjö-utställning är ”Flickorna på Champs-Elysées” och kommer visa upp en del av samlingens alla färgstarka kvinnor i akryl.

 

Ingrid Ronkainen, projektledare Bengt Lindström Art Tour

”Flickorna på Champs-Elysées i Storsjö kapell har varit riktigt spännande att sammanställa. Samtidigt har det varit svårt att välja vilka verk som ska ställas ut eftersom samlingen omfattar så många flickor. Dessutom har flertalet aldrig varit utställda tidigare.”

 

Curt Aspelin, arrangör av Bengt Lindström Art Tour

"För mig är det viktigt att få visa olika delar av konstsamlingen, speciellt för publiken i Storsjö kapell - Bengt Lindströms födelseplats. Det är en stor ära för Bengt Lindström Sällskapet att vi nu får visa ett av Bengts återkommande motiv, 

Flickorna på Champs-Elysées.”

Bengt Lindström 1925 – 2008

 

I den lilla fjällbyn Storsjö kapell i nordvästra Härjedalen föddes den 3 september 1925 en av Sveriges största och

mest älskade moderna konstnärer – Bengt Lindström. Den tidiga uppväxten, i den avlägsna vildmarksbyn, bland samer och det tystlåtna fjällfolket, i en omgivning med fjäll, sjöar, skogar och mytomspunna väsen har starkt präglat hans konstnärskap. Bengt brukade säga: ”Färgerna i mina målningar är de som finns i Norrland när snön är borta. Blått är bergen, rött är landskapet om hösten, grönt och gult är våren och sommaren.”

 

Han reste som 19-åring ut i världen, studerade hos olika mästare, kom slutligen till Paris 1947, där han levde och verkade under större delen av sitt liv. Som alla stora konstnärer var Bengt Lindström produktiv under sin långa karriär. Ingen kan med exakthet säga hur många konstverk han skapade under sin livstid. Han arbetade i olja, gjorde litografier, etsningar, konstverk i glas, skapade skulpturer och stora monumentalverk.

 

Bengt Lindström blev känd över hela världen för sitt yviga och abstrakta måleri med grovt markerade penseldrag, för sin flödande energi, sina kraftfulla och färgstarka målningar med vilda mytologiska väsen ständigt närvarande. Hans subtila känsla för balans fascinerade inte bara den svenska publiken utan också en bred internationell publik. Bengt Lindström är en av få svenska konstnärer som fått uppleva internationell berömmelse redan under sin livstid. Idag finns han representerad i en mängd offentliga samlingar på olika museer världen över. 2018 är det 10 år sedan Bengt Lindström avled efter en längre tids sjukdom.

Dokument och bilder att ladda ner:

1. Foto: Bengt Lindström, 1967. Fotograf © Hans Erixon

2. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Pekka Ronkainen

3. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Ali Ahran

4. Foto: en av "Flickorna på Champs-Elysées", akryl 104 x 75 cm. Fotograf © Curt Apelin

Bengt-Lindström_Flickorna-på-Champs-Elys

5. Foto: Den Galna, oljemålning, 1988, 162 x 145 cm. Fotograf © Pekka Ronkainen

Ovanstående bilder har tillstånd att nedladdas av media för publicering i samband med artikel, i tryckt eller digital form, som handlar om Bengt Lindström Art Tour, "Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare", Curt Aspelin och/eller Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell enligt avtal med Curt Aspelin som exklusivt innehar all reproduktionsrätt världen för samtliga konstverk av Bengt Lindström.

 

Pressansvariga:

 

Ingrid Ronkainen

070-756 85 65

ingrid@bengt-lindstrom-sallskapet.se

Curt Aspelin

070-463 77 73

curt@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Arrangör: 

Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell

 

 

Litteratur:

Om du kontaktar oss skickar vi gärna Curt Aspelins böcker om Bengt Lindström.

 

1. ”Bengt Lindströms 175 bästa”

2. ”Den stora konstsvindeln, arvet efter Bengt Lindström”

3. ”En resa med människan och konstnären Bengt Lindström”

pressmaterial-sv-005
bottom of page