top of page

PRESSMEDDELANDE

NOVEMBER 2017

Bengt Lindström i Mora – ny spännande förhandsvisning

av verk ur den kommande internationella minnesutställningen ”Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare”.

Plats:

Gamla Handelsbanken, Kyrkogatan 22B, Mora

Pressvisning:

Torsdag 30 november 2017 kl. 13 – 15

Vernissage:

Fredag 1 december 2017 kl. 15 – 18

 

Visning:

Lördag 2 december 2017 kl. 12 – 16

Söndag 3 december 2017 kl. 14 – 18

Bengt Lindström Sällskapet i Storsjö kapell

har än en gång äran att få presentera en spännande förhandsvisning av utvalda konstverk ur den kommande internationella utställningen ”Bengt Lindström, den Fornnordiska Mytologins Mästare” som har premiär under 2018, tio år efter konstnärens död.

 

Det blir i Mora den 1 – 3 december 2017

som vi genomför vår andra förhandsvisning. Den förväntas bli lika historisk som den första i konstnären Bengt Lindströms födelseby Storsjö kapell. Visningen i Mora kommer ge ett smakprov på konst i världsklass med flera stora konstverk.

 

Ingrid Ronkainen, projektledare:

”Under 2018 - 2021 kommer minnesutställningen att visas runt om i världen. Först i USA och sedan går den vidare

till Europa. Utställningen omfattar ett hundratal av Bengt Lindströms mest tongivande konstverk från hans bästa period. Det är så spännande att vi nu i Mora har tillgång till större lokaler. De ger oss plats att förhandsvisa fler konstverk här. Curt Aspelins guidade visningar var en höjdpunkt och mycket uppskattad på den första förhandsvisningen. Självklart kommer även Morabesökarna få uppleva Curt när han så inspirerande berättar om konstverken, sin vän Bengt Lindström och svarar på frågor.”

 

Marie Jonsson, projektledare:

”I Mora kommer vi visa storslagna mytologiska oljemålningar och en helt fantastisk fransk handvävd gobeläng på

3 x 3 meter. Som projektledare blir man mållös när man får ett så positivt gensvar som vi fick i Storsjö kapell. Då kom besökare från hela Sverige, från norr till söder och självklart kom många lokala besökare från Ljungdalsfjällen. Nu ser vi fram emot en lika stor uppslutning under förhandsvisningen i Mora.”

 

Curt Aspelin, arrangör av ”Bengt Lindström , Den Fornnordiska Mytologins Mästare”:

”Vi som arrangerar den kommande minnesutställningen blev verkligen nöjda med den första förhandsvisningen i Storsjö kapell. Där fick vi uppleva ett otroligt startskott. Utställningen blev en succé bland både vernissagegäster och utställningsbesökare. Att den andra förhandsvisningen genomförs här i Mora, en av Bengt Lindströms älsklingsplatser, känns naturligtvis extra bra. Det kommer bli ett firande av den stora konstnären, Bengt Lindström, den fornnordiska mytologins mästare och hans fantastiska konst.”

Bengt Lindström 1925 – 2008

 

I den lilla fjällbyn Storsjö kapell i nordvästra Härjedalen föddes den 3 september 1925 en av Sveriges största och

mest älskade moderna konstnärer – Bengt Lindström. Den tidiga uppväxten, i den avlägsna vildmarksbyn, bland samer och det tystlåtna fjällfolket, i en omgivning med fjäll, sjöar, skogar och mytomspunna väsen har starkt präglat hans konstnärskap. Bengt brukade säga: ”Färgerna i mina målningar är de som finns i Norrland när snön är borta. Blått är bergen, rött är landskapet om hösten, grönt och gult är våren och sommaren.”

 

Han reste som 19-åring ut i världen, studerade hos olika mästare, kom slutligen till Paris 1947, där han levde och verkade under större delen av sitt liv. Som alla stora konstnärer var Bengt Lindström produktiv under sin långa karriär. Ingen kan med exakthet säga hur många konstverk han skapade under sin livstid. Han arbetade i olja, gjorde litografier, etsningar, konstverk i glas, skapade skulpturer och stora monumentalverk.

 

Bengt Lindström blev känd över hela världen för sitt yviga och abstrakta måleri med grovt markerade penseldrag, för sin flödande energi och för sina kraftfulla och färgstarka målningar med vilda mytologiska väsen ständigt närvarande. Hans subtila känsla för balans fascinerade inte bara den svenska publiken utan också en bred internationell publik. Bengt Lindström är en av få svenska konstnärer som fått uppleva internationell berömmelse redan under sin livstid. Idag finns han representerad i en mängd offentliga samlingar på olika museer världen över. 2018 är det 10 år sedan Bengt Lindström avled efter en längre tids sjukdom.

Dokument och bilder att ladda ner:

1. Pressmeddelande 2017-11

2. Foto: Bengt Lindström, 1967. Fotograf © Hans Erixon

3. Foto: Team förhandsvisning Mora, 2017, fotograf © Pekka Ronkainen, från vänster: Marie Jonsson, Ingrid Ronkainen, Virve Arama, Curt Aspelin. I teamet ingår även Pekka Ronkainen som inte finns med i bild.

4. Foto: Curt Aspelin, 2017. Fotograf © Pekka Ronkainen

5. Foto: Skapelsen, oljemålning 2 x 2,4 meter. Fotograf © Pekka Ronkainen

6. Foto: Fransk handvävd gobeläng 3 x 3 meter. Fotograf © Pekka Ronkainen

Kontaktpersoner och pressansvariga:

 

Ingrid Ronkainen

070-756 85 65

ingrid@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Marie Jonsson

070-221 44 53

marie@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Curt Aspelin

070-463 77 73

curt@bengt-lindstrom-sallskapet.se

 

Arrangör: 

Bengt Lindström Sällskapet Storsjö kapell

 

 

Litteratur:

Om du kontaktar oss skickar vi gärna Curt Aspelins böcker om Bengt Lindström.

 

1. ”Bengt Lindströms 175 bästa”

2. ”Den stora konstsvindeln, arvet efter Bengt Lindström”

3. ”En resa med människan och konstnären Bengt Lindström”

pressmaterial
bottom of page